Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Σπιτική Μαρμελάδα Σύκο

Η εποχή του Αυγούστου με Σεμπτέμβρη τα συκα ειναι αφθονα και ειναι ευκαιρία για μια μαρμελάδα σύκο....Προσοχή στην ζάχαρη αν ειναι πολυ γλυκά τα σύκα βαζουμε λιγότερη απο την συνταγή.

Υλικά:
2,5 κιλό σύκα (ζυγισμένα μετά την προετοιμασία τους )
800  γρ. ζάχαρη (ή και
λιγότερη αν είναι πολύ γλυκά τα σύκα)
1 κούπα νερό ( ή κονιάκ ή λικέρ)
4 ξύλα κανέλας μήκους 3-4 εκατοστών
6 καρφάκια γαρύφαλλο
4 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Διαλέγουμε ώριμα αλλά γερά σύκα που δεν έχουν ξινίσει. Τα
πλένουμε πολύ καλά και με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το κοτσανάκι και το μπρος
μέρος τους.

Τα ξεφλουδίζουμε, όσα μπορούμε. Αν το φλούδι είναι μαλακό δεν είναι
απαραίτητο να βγει. Τα κόβουμε σε  κομμάτια (5-6), τα βάζουμε σε μεγάλη και ανοικτή κατσαρόλα .
Πάνω τους απλώνουμε τη ζάχαρη και τα ραντίζουμε με το
νερό. Αφήνουμε να μείνουν τουλάχιστον μια ώρα.

Βαζουμε τα μυρωδικα μας μεσα και μετα βάζουμε τη μαρμελάδα μας σε δυνατή φωτιά  και μόλις αρχίσει να βράζει ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

Χαμηλώνουμε ελαφρά τη θερμοκρασία (από το 3 την κατέβασα στο 2). Προσέχουμε να μη πιάσει στον πάτο και  όσο αρχίσουν να μαλακώνουν
τα σύκα, τα κόβουμε με την κουτάλα  σε πιο μικρά κομμάτια. Αν δημιουργηθεί αφρός τον αφαιρούμε με ένα κουτάλι.

Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει καμία ώρα περίπου.
Λίγο πριν την κατεβάσουμε προσθέτουμε το λεμόνι και αφού πάρει μια
δυο βράσεις την αποσύρουμε από το μάτι.

Τεστ για το δέσιμο
Μπορούμε να κάνουμε ενα τεστ για να δουμε αν εχει δέσει καλα η μαρμελάδα. Βγαζουμε λίγη ποσότητα σε ενα πιατάκι πορσελάνης και το αφήνουμε λιγο να κρυωσει ελαφρα. Με ενα κουτάλι του γλυκου χαραζουμε την μαρμελάδα και βλεπουμε αν σμιγει αμέσως. Αν ναι τοτε θελει και αλλο βρασιμο αν αργεί να σμίξουν τα δυο χωρισμένα μερη τότε ειναι έτοιμη.

Προεργασία για τα Βαζα.
Βαζουμε σε μια πετσέτα στον φουρνο στην σχαρα τα βαζα αναποδογυρισμένα και τα καπάκια και τα ψήνουμε στους 100 βαθμούς για 20 λεπτά. Με γαντια σιλικόνης η κατάλληλα εργαλεία για βαζα
τα βγάζουμε όπως ειναι καυτά...και βαζουμε την μαρμελάδα αφού την εχουμε αφήσει μισή ωρα να κρυώσει πριν.


Κλεινουμε τα βαζα και τα αναποδογυριζουμε
Διατηρουμε τα βαζα σε σκοτεινο περιβάλλον. Αν ανοιχτεί πρεπει να μπει ψυγείο.

Καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου