Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Πατάτες Ντωφινουάζ (γιατί και οι θρακιώτες πάνε στην Γαλλία)


Υλικά
1 κιλό πατάτες
3 κρεμύδια μεγάλα
1/2 φλυτζάνι τσαγιού ρεγκάτο τυρί
1/2 φλυτζάνι τσ. παρμεζάνα
2 φλυτζάνια τσ. γάλα
1/2 φλυτζάνι τσ. κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μοσχοκάρυδο
Μαργαρίνη για το βουτυρώμα και πασπάλισμα

Προετοιμασία
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές στρόγγυλες φέτες. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε.
Τρίβουμε τα τυριά και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε το γάλα και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος το αλάτι το πιπέρι και ο μοσχοκάρυδο για να γίνει ένα μείγμα.

Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ με την μαργαρίνη και κατόπιν στρώνουμε τα σωταρισμένα κρεμύδια, από πάνω μια στρώση πατάτες, να αληκαλλύπτουν η μία την άλλη. Κατόπιν πασπαζίζουμε μια στρώση με τα τριμμένα τυριά μας, και συνεχίζουμε με μία στρώση πατάτες, εναλλάξ με τυριά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. 
Στο τέλος περιχύνουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος με το γάλα που ετοιμάσαμε απο πάνω και το σκορπάμε καλά να καλυφθεί όλο το πυρέξ. Βάζουμε και λίγα κομματάκια μαργαρίνη και έτοιμο.
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά.

Σερβίρεται μόνο του ως ορεκτικό ή και ως συνοδευτικό για κρέας χοιρινό ή μοσχάρι.

Καλή σας όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου