Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Ψωμί χωρίς ζύμωμα ευκολο και νόστιμο στην γάστρα No2

Επειδή οι  συνταγές μας δοκιμάζονται απο εμάς.... αυτή ειναι η αναβαθμισμένη έκδση της συνταγής που υπαρχει εδω στο blog....Ακομα ευκολότερη καθώς εχει λιγο περισσότερο νερό ετσι δεν πλαθετε καθόλου στο χέρι το ψωμί παρα μόνο ανακατευετε.... χωρίς να φορμάρουμε τα ψωμια σας, αλλα την φορμα την παιρνει απο το σχήμα της γάστρας. Αν εχετε γαστρα λοιπον την δοκιμάζετε...Εμείς την φτιαξαμε και σε εμαγιέ γαστρα αλλα και στην ειδική της taperware. Προσοχή αν ειναι μεγάλο το μέγεθος πολυ της γαστρας το πολυ πολυ να σας βγει λιγο ποιο πλατυ. Δεν πειράζει θα μοιάζει με λαγάνα. Ψωμακι λοιπον φρέσκο και ευκολο....απο το ψυγείο ή και χωρίς....με δυο εκτελέσεις....ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτετε.

Υλικα
1000γρ αλέυρι
750γρ χλιαρό νερό
2 φακελάκια μαγιά ξερή
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (μαυρη κατα προτίμηση)
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Γαστρα  εμαγιέ (αν ειναι αλουμινίου βαζουμε λαδόκολα)
σουσάμι (προεραιτικα)
Λίγο λάδι.

Εκτέλεση
Σε ενα μπωλ μεγάλο ανακατεύουμε αλεύρι, μαγιά, ζαχαρη, αλάτι.
Μετά βαζουμε το χλιαρό νερό το λάδι και ανακατεύουμε με σπάτουλα μαγειρικής.
Βαζουμε το μπωλ στο ψυγείο για 12-15 ώρες. Συνήθως το κανουμε βράδυ και το πρωί ειναι έτοιμο.
Την αλλη μερα λαδώνουμε την γάστρα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε την γάστρα με σουσάμι ωστε αυτο να κολήσει στα τοιχώματα. στην φωτογραφία βλεπετε μονο στα πλαινα αλλα θα βαλετε και κατω σουσάμι.
Βγαζουμε την ζύμη απο το ψυγείο αφού εχει φουσκώσει και την ρίχνουμε στην γαστρα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Αν θελουμε πασπαλίζουμε λιγο ακομα με σουσάμι από πάνω
Σκεπάζουμε την γαστρα και τη βαζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για μία ωρα. Στην μία ωρα ανοίγουμε και ελέγχουμε. Αν το θελουμε ποιο ξεροψημένο το αφήνουμε με ανοιχτό καπάκι να ψηθεί λίγο ακόμα.

2η εκδοχή εκτέλεσης (οταν βιαζόμαστε χωρίς να μπει στο ψυγείο)
Αν εχουμε χρόνο το αφήνουμε για λιγο εξω περίπου 1 ωρα να φουσκώσει και επειτα το ψηνουμε στον αέρα στους 180 για μια ώρα
Αν οχι το βαζουμε κατευθειαν στο φούρνο στο αέρα και βαζουμε για 10 λεπτά στους 50 βαθμους μετα βαζουμε για 30 λεπτά στους 100 και κατόπιν 1 ωρα στους 180 βαθμούς.

Το βγαζουμε απο τον φούρνο οταν ειναι έτοιμο και το αφήνουμε λιγο να κρυώσει. Μετα το αναποδογυρίζουμε απο την γαστρα και το βαζουμε σε μια πετσέτα σκεπασμένο.

21 σχόλια:

  1. εκανα την μισή δόση,για αρχή και το μετάνοιωσα. Ήταν τέλειο!!!!Ευχαριστούμε για την συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. την αλλη φορα θα την κανετε ολόκληρη. Εμεις καμια φορα κανουμε διπλη δοση διατηρειτε στην καταψυξη και οταν το βγαζετε ειναι σαν φρεσκο.

      Διαγραφή
  2. Δεν πίστευα ότι θα το πετύχαινα. Νόστιμο, αρωματικό, τραγανό. Το καλύτερο ψωμί που έχω φτιάξει! Διατηρείται φρέσκο και τις επόμενες μέρες. Ποιος είπε ότι οι εργαζόμενες δεν ξέρουν να ζυμώνουν;
    Ευχαριστώ για τη συνταγή σου.🌻🌻🌻🌻

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. ευχαριστούμε και εμεις οταν το καναμε δεν πιστευαμε οτι θα ηταν τοσο νοστιμο. Το φτιαχνουμε ακομα και τωρα. Αν σας αρεσε πειτε το και σε αλλους φιλους. Ευχαριστουμε

      Διαγραφή
  4. Εάν θέλω να χρησιμοποιήσω και αλεύρι ολικής άλεσης, πώς θα διαμορφωθούν οι αναλογίες. Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπερα οι αναλογίες ειναι οι ίδιες. Απλα το ψωμί δεν θα φουσκώσει τοσο πολυ. Το εχουμε δοκιμασει. Μπορειτε να το δοκιμασετε και εσεις και να μας πειτε τα αποτελεσματα. Ευχαριστω

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα! Μπορείτε να μου πείτε τις διαστάσεις της γάστρας που χρησιμοποιήσατε? Θέλω να το φτιάξω σε ένα σκεπαστό ταψι που έχω ( αρκετά βαθύ κ με καπάκι σαν γαστρα ) αλλά νομίζω θα είναι τεράστιο και θα βγει πολύ πλακέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η γαστρα ειναι της taperwear δεν την εχουμε μετρησει αλλα παιρνει δυο κιλα μεσα περιπου. Αν βαλετε τις αναλογιες που λεμε δεν υπαρχει θεμα το πολυ να περισεψει αν ειναι μικρο κανετε δευτερη δοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι τέλεια η συνταγή σας 😍😍την έχω φτιάξει πολλές φορές, καί θά την φτιάχνω για πάντα σας ευχαριστούμε 🥰🥰

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστούμε πολύ. Χαρήκαμε που σας αρεσε. να ειστε καλα

      Διαγραφή
  8. Μου αρέσει ως εικόνα. Θα το φτιάξω κ θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πιο τέλειο ψωμί δεν σταμάτησα να το φτιάχνω απο τη στιγμή που ανακάλυψα την συνταγή σς ..έμαθα πλέον να κάνω μίξεις με διαφορετικά Αλευρα ..
    Γεια στα χεράκια σς..επίσης αντί κανονικής ζάχαρης έχω αντικαταστήσει με την καστανή κι είναι υπέροχο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστουμε πολυ για τα καλά σας λόγια. Και εμεις με καστανη ζαχαρη το κανουμε. Να είστε καλα.

      Διαγραφή
  10. Θά το δοκιμάσω σύντομα γιατί έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν βαλω απο 250γραμ.αλευρι ασπρο,ολικης,σικαλης κ κιτρινο θα γινει ωραιο το ψωμι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι να σας πω δεν ξέρω. Δοκιμάστε αν και το ολικής πάντα δεν φουσκώνει τόσο καλά. Γίνεται ποιο πηκτή η ζύμη. Αλλά δοκιμάστε και πείτε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχω την ίδια γάστρα,,θα το δοκιμάσω,, ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αν την αφήσω εκτός ψυγείου για 8 ωρες ,θα χαλάσει; Έχω δεί συνταγή που το αφήνουν εκτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη ,αλλά διάβασα τον 2ο τρόπο,οπότε είστε κατατοπιστική!!!!

      Διαγραφή